Els van Dongen
e-mail els.vandongen@telfort.nl
adres Praktijk Oud Bondijk, Oud Bonaventurasedijk 28, 3291 CL Strijen

Het eindwerk kan altijd besteld worden tegen portokosten. Verder niets. Als mensen het digitaal willen kan het zonder kosten.

Toen ik met deze scriptie begon wist ik één ding zeker. Ik wilde geen algemeen beschrijvend theoretisch document maken over Shiatsu- en Cranio Sacraal Therapie. Het moest een scriptie worden waar heel veel van mezelf in verwoord is.

Om die reden is het eerste hoofdstuk "Ommekeer" niet voor niets het begin van mijn scriptie. In dit hoofdstuk beschrijf ik in feite wat de aanleiding is geweest om aan de opleidingen te beginnen tot aan het daadwerkelijk starten van mijn praktijk. "Ommekeer"geeft een beeld van dit proces en is om die reden voor mij misschien wel het allerbelangrijkste deel van mijn scriptie.

Wat ik wil bereiken met mijn eindwerk is dat iedereen het kan lezen. Of je nu bekend bent met Shiatsu of met Cranio-Sacraal of met geen van beiden. Het doel is dat er begrepen wordt waar het om draait. Door een uitleg te geven over Shiatsu en Cranio-Sacraal in een begrijpelijke taal. Door te laten zien dat het heel goed te combineren is. Door wat voorbeelden te geven uit de praktijk en wat reacties van cliënten bij te voegen.

Ik denk hiermee mijn eindwerk toegankelijk gemaakt te hebben voor iedereen en hoop dat mijn eigen enthousiasme over de bereikte resultaten veel leesplezier zal opleveren.